Undercentraler

Undercentraler

En undercentral, även kallad fjärrvärmecentral/pannrum, är där driften av elektricitet och VVS håller hus. Här hittar vi bland annat sånt som värmepump, värmepanna, ventilation, och andra sorts värmesystem till fastigheten.

För att undercentralen ska fungera korrekt så behöver den granskas och underhållas med jämna mellanrum. Sånt som behöver göras är att kontrollera VVC-temperaturen dels andra temperaturer/termometrar. Men också granska undercentralens olika enheter – såsom pumpar, systemtryck, avgasare, expansionskärl, täthetsprovning, och primärventiler.

Om man inte granskar undercentralen med jämna mellanrum så kan det enkelt förekomma driftstörningar tack vare missade fel, och undercentralen kan därför spontant gå sönder.

När lönar det sig att byta undercentraler?

En tuff sanning är att undercentraler blir sämre med tiden. Detta märker vi när energiräkningen blir dyrare än vanligt för perioden, när energimätaren börjar att gå oförväntat upp eller när det ständigt läcker vatten.

Man kan också börja märka att undercentralen ger ifrån sig udda ljud eller bara allmänt har sämre drift än förr, vilket är förväntat. En standard teknisk livslängd på undercentral är 25 år, runt den tiden är det alltid bäst att åtminstone få den granskad, om inte helt utbytt för att undvika potentiella driftstörningar.

Nya undercentraler är också mycket bättre än de äldre modellerna. Nya undercentraler har energisparande funktioner som äldre undercentraler inte ofta har. Vissa modeller kan till och med styras via datorn eller mobilen för att smidigt kunna göra justeringar.

Kontakta oss för allt inom undercentraler

Vi på Hermanssons Rör AB hjälper dig från start till mål. Vi har granskat, skött, och jobbat med undercentraler i hela 25 år.

Ifall du behöver få din undercentral granskad, utbytt, eller reparerad så finns vi här just för de anledningarna. En modern undercentral för fjärrkyla och fjärrvärme är viktigt i dagens samhälle. Och det bästa är, det behöver inte kosta mycket alls! Återbetalningstiden för en ny modern undercentral av hög kvalitet brukar ligga på 3-4 år.

Du är välkommen att kontakta oss för alla sorts frågor eller funderingar!