Stadsgas

Stadsgas

Stadsgas brukade vara det mest innovativa och fascinerande världen hade att erbjuda. Det brukade helt lysa upp de inre delarna av Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro, och alla älskade det! Den var också kärnan i alla restauranger, bagerier, guldsmeder och diverse industrier för att bakugnar och brännare m.m.

Nu för tiden, dock, så är stadsgas inte lika populärt som det en gång brukade vara. Mest för att världen har kommit på bättre alternativ till de olika industrierna och funktionerna.

Hursomhelst, så används stadsgas fortfarande i vissa bostäder, restauranger, och industrier. Det är därför vi på Hermanssons Rör AB har utbildat oss till att flitigt kunna jobba med stadsgas arbeten, oavsett vilka problem eller utmaningar som skulle komma vår väg.

Vad är stadsgas?

Stadsgas kom först 1853 och börjades först att användas till belysning i staden, det blev också senare populärt att Stockholmarna använde den till gasspisarna i köken. När det sen blev nyproduktion och det byggdes en massa bostäder så kunde den också användas som uppvärmningsbränsle, och i industrier har vi sett det användas i ugnar, gasmotorer, och smältning och härdning osv.

Vad används stadsgas till idag?

Ända fram till 1973 så tillverkades stadsgasen utav kol, hursomhelst, därefter så började man att tillverka utav nafta. Idag består stadsgas av ca 50% luft och 50% naturgas och används sällan om man jämför med förr i tiden.

Stadsgas används fortfarande till bl.a. Spisar och ugnar i Stockholms området, leveransen sker igenom rörsystem som går till både hushåll och restauranger. Men allt som allt, så var den betydligt mycket viktigare på 1800-talet och första halvan av 1900-talet än vad den är idag.

Kontakta oss!

Stadsgas är fortfarande kärnan av vårt moderna samhälle. Därför är det viktigt att kunna förstå och arbeta med det på en professionell nivå, när det än behövs. Kontakta oss på Hermanssons Rör AB för att lösa era problem inom stadsgas!